Brownie met karamel

Dit recept heb ik niet zelf bedacht of aangepast. Ik wil ‘m echter niet kwijt raken, want dit was gewoon erg lekker. Alle credits aan Rutger Bakt.

Ingrediënten

Voor het browniebeslag

  • 225 gram boter
  • 115 gram pure chocolade
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 125 gram bloem
  • 25 gram cacaopoeder
  • 100 gram pecannoten

Voor de karamel

  • 50 gram boter
  • 75 ml slagroom
  • 150 gram suiker
  • flinke snuf (zee)zout
  • 2½ eetlepel water

Instructies

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de pecannoten over de bakplaat en rooster ze 7-9 minuten. Laat de noten afkoelen en hak ze grof (of fijn knijpen).

Bekleed de bodem van een vierkante bakvorm en vet de zijkanten in met boter.

Smelt de boter samen met de chocolade in de magnetron of au bain-marie. Laat het iets afkoelen. Klop intussen de 2 eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig. Meng met een spatel het chocolademengsel door de luchtige massa tot het een geheel is. Meng vervolgens de bloem en het cacaopoeder er door en voeg tot slot ⅔ van de geroosterde pecannoten toe. Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies gaar in 40 minuten. Laat daarna volledig afkoelen in de vorm.

Gezouten karamel topping

Doe de slagroom met het zout in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Doe intussen de suiker met het water in een andere pan en laat dit koken tot een goudbruine karamel. In het begin kan je nog wat roeren om alles goed te mengen, maar zodra het mengsel kookt mag je echt niet meer roeren. Zodra het begon te koken de hittebron iets lager zetten. Het duurt een tijd voor het karameliseren begint, maar vanaf dan gaat het erg snel!

Haal de gezouten karamel als het goed van de hittebron en giet de warme room erbij. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is erg heet! Roer het mengsel snel goed door tot een egale schuimende massa. Roer de boter er door tot deze opgelost is. Laat de karamel afkoelen.

Bestrijk de brownies met de afgekoelde karamel en garneer dit met het restant van de geroosterde pecannoten.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *