Eindelijk gevonden! Een heel lekker recept voor stoofvlees wat heel dicht in de buurt komt van het Limburgse zuurvlees. Waar precies de magic zit om hier op uit komen is me onbekend, maar het was gewoon “raak”. Bij een tweede keer maken zonder bier lijkt met name in de bier keuze deze smaak te liggen.
En… niet heel moeilijk, de kracht zit ‘m in het wachten. Deze stoofpot moet toch minimaal 2 uur pruttelen om het vlees lekker uit elkaar te laten vallen met wat kracht van je vork.
En ja, dit recept bevat bier. Maar geen zorgen, de alcohol verdampt volledig. De smaak helpt echter zeker en de zuurheid helpt het vlees afbreken waardoor het zo lekker mals wordt. Wel even opletten dus, de alcohol zal niet volledig verdampen, zie het artikel over verdamping van alcohol van het voedingscentrum. Lees de aangepaste ingrediënten voor een variant zonder bier hieronder.
Ingrediënten met bier (voor 4 personen)
- 700 – 800 gram sukade lappen
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- rode paprika (optioneel)
- 200 ml donkerbier (of donker bokbier)
- 150 ml water
- 1½ eetlepel appelstroop
- 1 eetlepel mosterd
- 2 theelepels tijm
- 2 laurierbladen
- ½ zakje Knorr stoof mix (kruiden)
- peper en zout
Ingrediënten zonder bier
Vervang het bier voor de volgende ingrediënten.
- 200 ml water met 1 blokje runderbouillon
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 plak peperkoek
Instructies
Snijd de ui in halve ringen en de paprika in stukjes. Verwarm een stoofpan en laat wat boter hierin smelten. Bak de ui en paprika even aan. Pers de knoflook en voeg dit toe, bak dit kort mee.
Voeg de sukade lappen toe, breng op smaak met zout en peper en voeg ook de mosterd toe. Bak het vlees even aan, aan beide kanten.
Voeg het bier, water en Knorr kruiden toe. Breng aan de koek en verlaag dan de hitte bron zodat het nog blijft pruttelen. Voeg nu de tijm, laurier en appelstroop toe. Even doorroeren en laat het dan met deksel er op minimaal 2 uur stoven. Regelmatig controleren en even doorroeren.
Na de stooftijd kun je de sukade lappen eenvoudig in stukjes snijden. Haal de lappen stuk voor stuk uit de pan, snijd het vetrandje weg (hoeft niet). Snijd het in kleine stukken en doe het terug in de pan. Als het geheel te waterig is kun je eventueel een beetje maïzena toevoegen. Laat het hier na nog een paar minuutjes staan.