Marineren zag ik altijd tegen op. In mijn beleving kostte dat altijd veel te veel tijd. Het is waar, hoe langer je vlees marineert, hoe meer smaak er in het vlees trekt. Maar soms is lang marineren niet nodig of kun je het eerst doen alvorens je met zoiets als aardappels schillen begint. Bij dit gerecht wilde ik toch al aardappel blokjes uit de oven en gekookte boontjes erbij doen, dus dat kwam me goed uit. Eerst marinade maken, vlees er in en dan aardappel blokjes maken en boontjes doppen.
Onderstaande is een portie voor 2 volwassenen en 2 kids.
Gemarineerde kip
Ingrediënten
- 300 gram kip filet haasjes (zijn zo’n 6 stukjes)
- 3 eetlepels ketjap manis
- ½ eetlepel honing
- ½ theelepel sambal oelek (meer kan)
- 1 teentje knoflook
- wat vers gemalen peper
Instructies
Pel en snijd het knoflook teentje klein (hoe kleiner, hoe fijner de smaak). Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom en roer de kip er door heen. Laat het zo staan terwijl je de oven aardappeltjes voorbereid of een ander deel van je gerecht gaat maken. Minimale marineer tijd is toch wel 10 minuten.
Vóór je de kip gaat bakken kun je de haasjes aan een lang satéstokje rijgen, maar dat is optioneel. Het bakken kan met een scheutje olijfolie in een koekenpan of braadpan op middelhoge temperatuur. Regelmatig keren en de kip zal gaar zijn in zo’n 10 minuten.
Oven aardappeltjes
Ingrediënten
- Een kleine oven schaal vast kokende aardappels
- Een scheut olijfolie (extra vierge voor meer smaak)
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappels en maak er kleine blokjes van. Even afspoelen en zo in de ovenschaal. Doe er een flinke scheut olijfolie overheen en roer het met een lepel door elkaar. Zet in de oven voor ongeveer 30 minuten. Regelmatig even met de lepel er door heen om te voorkomen dat de aardappel blokjes vast plakken aan de ovenschaal.